» Zoekmachineoptimalisatie: definitie en basisprincipes

Geen zin meer om de concurrentie voor u in de zoekresultaten te zien?
Verhoog zichtbaarheid in zoekresultaten, verkeer en conversies door onpage en offpage optimalisatie.

Bekend van:

haizmann u büttner logo
sonnenhotels logo
timbercut logo
farben bauer logo

Zoekmachine optimalisatie:
Definitie en basisbeginselen

Heading

Met zoekmachineoptimalisatie wordt u zichtbaar voor prospects op het exacte moment dat zij interesse tonen - door te zoeken naar uw dienst of product in Google.

Zoekmachine-optimalisatie is individueel - voor elk project stellen wij daarom graag de juiste diensten voor u samen. Neem contact met ons op en laten we praten over de mogelijkheden en het potentieel van uw project!

Gratis advies
weißer pfeil nach rechts

1. Zoekmachine optimalisatie: Definitie en basisbeginselen

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) beschrijft alle maatregelen die bijdragen tot het vergroten van de zichtbaarheid in de zoekresultaten (SERPS) van zoekmachines zoals Google..
 • Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?
 • Wat is het belang van SEO voor bedrijven?
 • Wat is er te overwegen met SEO?
 • Wat kost zoekmachine optimalisatie?
 • Hoe kom ik op pagina 1 in Google?
 • Wat is het belang van SEO-content?
 • Waarom is SEO belangrijk?

Zoekmachine-optimalisatie is dus veel meer dan een eenmalige actie.
Veeleer is SEO als deelgebied van zoekmachinemarketing (SEM), naast de betaalde variant (SEA), waarschijnlijk de belangrijkste en duurzaamste methode om verkeer, d.w.z. bezoekersstromen, voor uw website te genereren. Door technische en inhoudelijke maatregelen kunnen de zichtbaarheid en het bereik van een website worden vergroot en op middellange en lange termijn gestaag worden vergroot. Dit wordt gedaan door de website te optimaliseren volgens de richtlijnen voor zoekmachineoptimalisatie van Google, en door unieke website-inhoud te creëren die gebruikers inspireert en toegevoegde waarde biedt.

Waarom is SEO belangrijk?

Zoekmachineoptimalisatie is een proces dat de positie van een website in de organische zoekresultaten op de lange termijn en duurzaam kan verbeteren. Het meest genoemde doel is de zichtbaarheid te vergroten en een zo goed mogelijke positionering in de SERP's te bereiken. Maar zoekmachine optimalisatie is meer dan alleen het genereren van meer impressies & clicks - hoewel dit de primaire drijfveren zijn, zouden ze niet het enige doel moeten zijn.

Wat zijn de doelstellingen van zoekmachine-optimalisatie?

 1. Meer zichtbaarheid
  Zichtbaarheid verwijst naar impressies en vindbaarheid onder bepaalde zoektermen. Hoe beter uw positie in de SERPs - idealiter op de 1e pagina, natuurlijk - hoe zichtbaarder uw website is.

 2. Meer verkeer
  Een goede zichtbaarheid betekent onvermijdelijk meer verkeer, d.w.z. bezoekers naar uw website. Want hoe meer zoektermen gebruikers uw website kunnen vinden in de zoekresultaten, hoe meer clicks er kunnen worden gegenereerd.

 3. Conversies - verkoop, leads, omzet
  . Meer bezoekers op uw site, landingspagina of online shop leidt tot meer conversies. Afhankelijk van het vakgebied kan dit een verkoop, een contactaanvraag of een inschrijving zijn. SEO-maatregelen kunnen niet alleen de kwantiteit, maar ook de kwaliteit van de conversies verbeteren.

 4. Versterking van merk en imago
  Degenen die in de top zoekresultaten onder relevante trefwoorden worden geplaatst, krijgen onvermijdelijk meer naamsbekendheid en populariteit. Zoekmachine-optimalisatie kan dus ook worden gebruikt voor online reputatiemanagement.

Wat zijn de voordelen van zoekmachine optimalisatie?

Naast vele andere methoden in online marketing, zoals SEA, social media of native advertising, is SEO nog steeds een van de belangrijkste en meest duurzame manieren om verkeer te genereren.

 • Duurzaamheid
  Terwijl klassieke reclamemaatregelen zoals PPC-advertenties alleen verkeer opleveren als u reclamebudget investeert, kan SEO hen ook na jaren nog een gestage stroom bezoekers opleveren - zonder dat u veel extra reclamebudget hoeft uit te geven.
 • Meetbaarheid en transparantie
  Een groot voordeel van SEO is de meetbaarheid van de effectiviteit van alle maatregelen. Dit betekent dat u altijd kunt nagaan welke inhoud de meeste zichtbaarheid of het meeste verkeer oplevert en onder welke zoektermen u bent gerangschikt.

 • Kostefficiëntie
  Er zijn kosten per klik voor Google SEA of sociale media-advertenties, terwijl klikken op organische zoekresultaten volledig gratis zijn
  .
 • Lange termijn
  Als u al langere tijd aan zoekmachine optimalisatie doet met strategie, beschikt u over data en inzichten die u kunt gebruiken voor uw marketingactiviteiten. Bovendien zou de grotere zichtbaarheid gestaag klanten en verkoop moeten genereren.